Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat ovat muodostuneet pikkuhiljaa museon perustamisesta lähtien, mikä tapahtui vuonna 1896. Museokokoelmien numero 1 on tinasta valmistettu ehtoolliskannu, joka on aikoinaan löydetty Iin Illinsaaresta.

Museokokoelmat ovat kohdanneet kaksi suurta onnettomuutta, joiden seurauksena esineitä on palanut tai muuten tuhoutunut. Vuonna 1929 museorakennuksena toiminut Ainolan vanha huvila paloi ja sen mukana tuhoutui muun muassa opettaja ja kansanperinteen kerääjä Samuli Paulaharjun huolella keräämä, niin sanottu Lappi-kokoelma.

“Korvaamaton vahinko kohtasi eilen aamulla koko Pohjois-Suomea: Tuli tuhosi Oulun kaupungin kirjasto- ja museotalon. Kirjasto pelastui, mutta Oulun museo tuhoutui melkein kokonaan. Vahingot suurelta osalta korvaamattomia.”
Kaleva 10.7.1929

Seuraava tuho kohtasi Ainolan 21. tammikuuta vuonna 1940 venäläisten pommikoneiden muodossa. Rakennukseen osui ilmeisesti neljä palopommia ja viereen yksi räjähdyspommi. Silminnäkijä kuvaili tilannetta:

"Aseman luota katsottuna se oli kuin jonkinlainen jättiläislyhty, kun liekit loimottivat kaikista yläosan ikkunoista.”

Pääluettelon mukaan jopa 2 477 esinettä noin 4 000:sta tuhoutui. Onneksi osa kokoelmien esineistä oli viety ennakolta turvaan Muhokselle.

Tuhoutuneita esineitä ei saada takaisin, mutta takaiskuista huolimatta museotyö on jatkunut läpi vuosikymmenten ja kokoelmia on täydennetty. Kokoelmien esinemäärä on tänä päivänä noin 90 000 kappaletta.

Museon kokoelmissa on myös aiheen tai lahjoittajan mukaisia alakokoelmia.

1800-luvulla käsityönä tehty ristipistotyö.

Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelma

Lue lisää
Oulun lääninsairaalan henkilöstä kuvattavana puutarhassa vuonna 1900.

Terveydenhuollon museon kokoelma

Lue lisää

Pohjanheimon kokoelma

Lue lisää
Vanha koululuokka museossa.

Koulumuseon kokoelma

Lue lisää
Väritetyssä postikortissa Oulun vanhan sähkölaitoksen kuva.

Sähkölaitosmuseon kokoelma

Lue lisää
Vanhan hitsirakennuksen seinää.

Turkansaaren ulkomuseon kokoelmat

Lue lisää

Oulunsalon kotiseutumuseon kokoelma

Lue lisää

Pateniemen sahan museon kokoelma

Lue lisää