Kiertonäyttelykaappi on maksuton Pohjois-Pohjanmaan kunnille ja kotiseutuyhdistyksille

Kiertonäyttelykaappi on Pohjois-Pohjanmaan kunnille ja kotiseutuyhdistyksille suunnattu palvelu, jota voi maksutta lainata Pohjois-Pohjanmaan museolta. Näyttely voidaan sijoittaa esimerkiksi paikallismuseoon, kirjastoon, kulttuuritaloon tai päiväkotiin. Kaapin sisällä on tietoa aiheesta ja ohjeet sen esillepanosta. Lisäksi mukana on ideoita ja materiaaleja näyttelyyn tutustumiseen.

Kiertonäyttely kulkee maakunnassa Postin autokuljetuksen mukana. Lainausaika on 3 viikkoa ja voitte kierrättää näyttelyä kuntanne sisällä tarpeen mukaan. Paikallismuseoiden aukiolokuukausina (kesä—elokuu) näyttelyä lainataan ainoastaan museokohteisiin. Pohjois-Pohjanmaan museo huolehtii kaapin kuljetusten sopimisesta. Kiertonäyttelyn vastaanottaja vastaa esillepanosta, säilyttämisestä ja turvallisuudesta laina-ajan.

Etusijalla näyttelyn lainaamisessa vuonna 2024 ovat ne kunnat, joista osallistuttiin näyttelysisältöjen suunnitteluun kahdessa etätyöpajassa. Nämä kunnat ovat: Alavieska, Haapavesi, Ii, Kalajoki, Kuusamo, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Nivala, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Sievi, Taivalkoski ja Vaala. Näyttely ei ole lainattavissa Oulun kuntaan.

 

Veden perinnön äärellä kiertonäyttelykaappi.

Maakuntamme koostuu useista järvistä, jokilaaksoista ja merestä. Näyttely johdattelee lapset alueemme vesistöjen ja veteen liittyvien hahmojen äärelle. Mukana on hahmoja maakuntamme kunnista, kuten Taivalkosken joki-Jussi, Muhoksen jättiläinen ja merikapteeni Oulusta. Näyttelyn sisältö tukee lasten kulttuuriperintökasvatusta.

Näyttely on suunnattu 4–6-vuotiaille lapsille ja sen aiheena on veden perintö Pohjois-Pohjanmaalla. Näyttelyn rakenteena toimii pyörillä kulkeva kaappi. Taitto-ovissa on värikkäät sarjakuvat, etupaneelista löytyy  arvausääninapit ja veteen liittyvä tarina.

Heidi Paaso-Rantalan toteuttama jokimaisema johdattelee alueemme veden perinnön äärelle.

Kaapin sisältä paljastuu jokimaisemadioraama, jonka avulla lapset pääsevät tutustumaan muun muassa lohipatoon, kaloihin ja vedenalaiseen maailmaan. Aineistoon kuuluu lisäksi kahdeksan veteen liittyvää keppinukkehahmoa, joihin saa koskea vapaasti. Nuket eivät ole museoesineitä. Voit ladata tämän sivun lopusta löytyvät nukkejen tarinakortit tutustuttavaksi myös ilman näyttelylainaa.

Näyttelyesite

Voit ladata näyttelyesitteen ja tutustua sisältöihin jo etukäteen ennen laina-aikaa.

Keppinukkekortit

Voit ladata kortit koneellesi ja tutustua hahmoihin ilman näyttelylainaa.

Ota yhteyttä:

Johanna Latvamäki

Vastuumuseotutkija