Pohjois-Pohjanmaan museo on kulttuurihistoriallinen museo ja alueellinen vastuumuseo.

Pohjois-Pohjanmaan museon on perustettu vuonna 1896 innokkaitten kotiseutuihmisten toimesta. Heidän perustamansa yhdistys Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry. on yhä olemassa ja toiminnassa. Vuonna 1969 museo kokoelmineen siirtyi Oulun kaupungin omistukseen.

Pohjois-Pohjanmaan museon päänäyttelyt sijaitsevat Oulun Hupisaarilla. Vuonna 1931 valmistunut maakuntatalo Ainola on ollut kokonaisuudessaan museon käytössä 1980-luvulta saakka. Toiminta Ainolassa päättyy vuoden 2023 lopussa. Uudisrakennus valmistuu Myllytullin kaupunginosaan vuonna 2026, jonka jälkeen avaamme uusitut näyttelyt uusissa tiloissa.

Tällä hetkellä museon laaja perusnäyttely esittelee maakunnan ja Oulun kaupungin historiaa monipuolisella ja mielenkiintoisella tavalla. Lapsia varten museossa on toiminnallinen leikkipaikka Leikkilä. Näistä löydät lisätietoa kohdassa Näyttelyt.

Pohjois-Pohjanmaan museon yhteyteen kuuluu erikoismuseoita, jotka ovat avoinna kesäkaudella. Näitä ovat Turkansaaren ulkomuseo, Merimiehenkotimuseo, Oulun linnan kellari, Pateniemen sahan museo, Oulunsalon kotiseutumuseo ja Kierikkikeskus. Kohteisiin voit tutustua sivun alalaidan linkeistä.

Oulun museo- ja tiedekeskuksen muita kohteita ovat Oulun taidemuseo ja Tiedekeskus Tietomaa.