Kansallis-Osake-Pankki perustettiin Suomeen vuonna 1889 suomalaisuusliikkeen vastineena ruotsinkieliselle Yhdyspankille. Ouluun konttori perustettiin vuonna 1890, ja uusi pankkitalo valmistui vuonna 1900. Kansallisromanttista tyyliä edustaneen KOPin talon suunnitteli tunnettu helsinkiläinen Arkkitehtuuritoimisto Usko Nyström – Petrelius – Penttilä.
KOPin talo ehti kaunistaa oululaista katukuvaa yli puoli vuosisataa, kunnes se purettiin uudisrakennuksen tieltä vuonna 1960. Syyksi talon purkamiselle tuolloinen pankinjohtaja Harri Saarinen kertoi, että pankki oli jo hyvän aikaa joutunut toimimaan vanhentuneissa tiloissa. Purkupäätöstä oli lykätty ”pieteettisistä” syistä mutta nyt vanhan oli kuitenkin aika väistyä. Tuohon aikaan kaupungin kasvojen uusimisinto levisi epidemian tavoin.
Oululainen vaikuttaja Otto Karhi (1879-1966) oli ollut todistamassa myös KOPin toimitalon rakentumista 60 vuotta aikaisemmin. Hänen kommentistaan uuden pankkirakennuksen harjannostajaisissa on kuultavissa, että hän ei purematta niellyt kauniin rakennuksen katoamista kaupunkikuvasta.
KOPin talo sijaitsi keskeisellä paikalla Oulussa, Kirkkokadun ja Pakkahuoneenkadun kulmauksessa. Vanhoista valokuvista voimme nähdä, että talo seisoi kuin jylhä linna kaupunkimme ydinkeskustassa. Miksi ihmeessä se päätettiin purkaa?
KOPin talon kohtalo on puhututtanut ja puhututtaa yhä. Voisiko tällaista tapahtua tänä päivänä? Rakennussuojelulaki on vuodelta 1985. Sen ensimmäisessä pykälässä todetaan: ”Kansallisen kulttuuriperinnön säilyttämiseksi suojellaan kulttuurikehitykseen tai historiaan liittyviä rakennuksia, rakennusryhmiä ja rakennettuja alueita siten kuin tässä laissa säädetään.” KOPin talon kohtalon kannalta laki tuli parikymmentä vuotta liian myöhään.
Teksti:
kuraattori Arja Keskitalo, Pohjois-Pohjanmaan museo