Materiaalien virtuoosi – Heikki Orvola

Oulussa nuoruutensa viettänyt Orvola on suunnittelijoiden aatelia.

On jouluaaton aatonaatto ja seisomme museon eteisaulassa aamuhämärissä konservaattori Marja Halttusen kanssa ja odotamme muotoilija Heikki Orvolan saapumista. Tapasimme Heikin viimeksi 14 vuotta sitten kun museoomme valmistui Heikki Orvola Design – retrospektiivinen näyttely.  Näyttely oli esillä 5.6.-6.9.2009 tilapäisnäyttelytilassa. Tuolloin Orvola lahjoitti museolle valtaisan määrän suunnittelemiaan lasi- ja keramiikkaesineitä. Kaikkinensa esineitä on lähes neljä sataa. Osa esineistä on esillä museon toisen kerroksen eteisaulan kahdessa vitriinissä, ja suurin osa museon kokoelmavaraston kaapeissa. Taiteilija saapuu ja on edelleen yhtä charmantti ja miellyttävä.

Professori Heikki Orvola katselee astiavitriiniä.

Heikki Orvola esittelee näyttelyä. Vitriinissä esillä Festum-sarjaa, josta osa Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista.

Orvola tuli valitsemaan museon kokoelmista esinelainoja kesän 2022 näyttelyyn, joka pidettäisiin Riihimäellä Suomen Lasimuseolla. Näyttely, Heikki Orvola – materiaalin virtuoosi, on esillä Riihimäellä 6.5.–23.10.2022.  Esillä on niin lasia, keramiikkaa kuin Marimekolle suunniteltuja kankaita ja kirjailutöitä sekä emali- ja valurautaesineitä. Näyttely on koottu museoiden ja yksityisten keräilijöiden kokoelmista. Näyttely esittelee taiteilijan tuotannon ensimmäistä kertaa kaikessa monimuotoisuudessaan.

Aluksi Orvola valitsi museon vitriinien esineistöstä muun muassa Illusiaa, Festumia, Fennicaa ja Polaris -lasistoa. Päivän aikana siirryimme museon kokoelmavarastoon Ruskoon, jossa sitten suoritettiin seuraava valinta. Kaikkinensa Oulusta lähti näyttelyyn reilu sata esinettä. Joukossa oli edellä mainittujen sarjojen lisäksi 24H, Karambola, maalaisfiligraanipikareita, uniikkeja lasimaljakoita 1970-luvulta, Bepoppia, Andantea, Moreenia ja erilaisia edustusastioita.  Orvola myös valitsi vastaavasti museon kokoelmista korvaavat esineet, jotka sitten yhdessä konservaattorin kanssa laitoimme esille museon toisen kerroksen vitriineihin seuraavana päivänä.

Konservaattori Marja Halttunen puhdisti kaikki Riihimäelle menevät esineet ja pakkasi ne huolellisesti museon omiin vanerikaappeihin kuljetettavaksi museon koppipakettiautolla Riihimäelle.  Kuljetus tapahtui maaliskuussa 2022 museomestari Jussi Klemetin ja konservaattori Marja Halttusen toimesta. Esineiden on tarkoitus palautua Riihimäeltä marraskuussa.

Konservaattori pakkaamassa esineitä.

Konservaattori Marja Halttunen pakkaa esineitä kuljetuta varten.

Avajaisiin emme valitettavasti päässet Akavan lakkoviikon vuoksi, mutta elokuun lopulla meillä oli mahdollisuus tutustua itse maestron opastuksella näyttelyyn. Suomen lasimuseo järjesti tuolloin vastuumuseopäivät lasin tiimoilta ja saimme kuunnella mielenkiintoisia esitelmiä niin lasin keräilystä, valokuvauksesta kuin lasiväärennöksistä. Heikki Orvola kertoi omasta urastaan, johon mahtui Oulun kouluajat, Helsingin opiskelut ja työskentely Nuutajärvellä, suunnittelut Iittalalle ja Arabialle.

Orvolan kertomuksissa on aina kiinnostavaa se kohta, jolloin hän koulupoikana seisoskeli Oulussa silloisen Pohjan Somen näyteikkunan edessä Pakkahuoneenkadulla ja haaveili tekevänsä joskus yhtä kauniita ja hienoja esineitä. Samoin kertomus siitä, miten hän päätyi Nuutajärvellä työskennellessään ompelemaan ja kirjomaan hienoja käsityötauluja vapaa-aikoinaan. Nuutajärveltä meni nimittäin kerran päivässä viideltä bussi Toijalaan ja bussi tuli takaisin kahdeksan maissa ja tuumi:

 

Mitä tekemistä Toijalassa olisi ollut?
Heikki Orvola

Itselleni näyttelyssä on niin monia huikeita töitä, mutta uusimmista miellytti todella kovasti Orvolan Marimekolle suunnittelema Amazon-tekstiili. Myös tätä tekstiiliä Pohjois-Pohjanmaan museo saa kokoelmiinsa.

Värikäs, kuvionen kangas.

Amazon-tekstiili.

Pohjois-Pohjanmaan museo hankkii kokoelmiinsa Heikki Orvolan tänä vuonna Riihimäen näyttelyyn suunnitteleman lasiteoksen, joka on toteutettu Lasisirkuksessa Nuutajärvellä. Museo hankkii myös yhden Orvolan tekemän kirjailutyön.

Lasitaideteos.

Orvolan näyttelyyn suunnittelema lasiteos.

Kirjailtu tekstiiliteos.

Rusina-kirjailutyö

Teksti: intendentti Eija Konttijärvi
Kuvat: kuraattori Arja Keskitalo, konservaattori Marja Halttunen, amanuenssi Maisa Lukkari, intendentti Eija Konttijärvi

Heikki Orvola

Heikki Orvola (s.1943) on taiteilija, jonka suunnittelemista astiasarjoista ja sisustusesineistä monet ovat suomalaisille ikonisia ja rakkaita, kuten Kivi-kynttilälyhty, Aurora-lasisto ja Arabialle suunniteltu 24h-astiasarja.

Hän valmistui Taideteollisen oppilaitoksen keramiikkalinjalta 1968 opettajinaan muun muassa Kyllikki Salmenhaara ja Kaj Franck. Franckin kutsumana Orvola päätyi Nuutajärven lasitehtaalle, jossa ura lasin parissa sai alkunsa. Hän on suunnitellut uransa aikana niin sarjatuotantoesineitä kuin uniikkia taidelasiakin.

Hän on vastaanottanut Pro Finlandia -mitalin 1984, Kaj Franck – muotoilupalkinnon 1998 ja hänelle on myönnetty professorin arvonimi vuonna 2002.