Asuntomessut järjestetään Oulussa 18.7.–17.8.2025 Hartaanselänrannalla. Teuvo ja Maija Viljamaan rakennuttamassa Villa Aalloksessa on kaksi museon toteuttamaa sisustusta: nuoren huone ja harrastehuone. Huoneiden kalusteet, tekstiilit ja esineet tulevat pysyvästi museon kokoelmiin.
Museo keskittyy kokoelmissaan muun muassa paikallisen arjen, nuorten kulttuurin ja pohjoispohjalaisten suunnittelijoiden tuotannon tallentamiseen ja siksipä se lähti aktiivisesti hakemaan reilu vuosi sitten asuntomessurakennuttajaa ja muita yhteistyökumppaneita, jotta kokoelmiin tulevat kokonaissisustukset, eli interiöörit, olisi mahdollista toteuttaa Oulun asuntomessuille välittömästi suuren yleisön nähtäväksi ja iloksi.
”Pohjois-Pohjanmaan museo tallentaa kokoelmiinsa aktiivisesti nykyaikaa ja oman alueemme osaamista. Asuntomessukohteet ilmentävät nykyasumista mitä parhaiten.” Kertovat kokoelmista vastaavat amanuenssit Jonna Mölläri ja Maisa Lukkari Pohjois-Pohjanmaan museolta.
Sisustussuunnitelmassa teemana luonnonläheisyys
Villa Aalloksen nuoren huoneen sekä harrastehuoneen sisustussuunnittelussa museo oli kiinnostunut lähtökohtaisesti myös siitä, mitkä ovat nykyhetken sisustustrendit väreissä, materiaaleissa ja itse tuotteissa.
Huoneiden yhdistävä teema on kiteytetty seuraavasti: ”luonnonläheisyys, joka näkyy skandinaavisen tyylin selkeissä linjoissa ja boheemien yksityiskohtien tuomassa pehmeydessä. Värimaailma pohjautuu metsän vihreän ja maanläheisen ruskean rauhoittaviin sävyihin, luoden harmonisen ja kutsuvan tunnelman.” Sisustussuunnitelma tullaan tallentamaan museon kokoelmiin kalusteiden, tekstiilien ja sisustusesineiden lisäksi.
Huoneisiin on hankittu paikallisten muotoilijoiden tai käsityöläisten suunnittelemia ja valmistamia sisustusesineitä mahdollisuuksien mukaan. Kaikki tuotteet ovat kotimaisia joko suunnittelun tai valmistuksen osalta. Huoneissa on yhteensä parinkymmenen suunnittelijan tai yrityksen tuotetta. Valaisimia, mattoja, kaappeja, pöytiä, työ- ja nojatuoleja, tauluja, tekoviherkasveja ja ruukkuja on tulossa kokoelmiin yli 30.
Yhteistyöllä ja kumppanuuksilla päästiin haluttuun lopputulokseen
Huoneiden sisustussuunnittelun on työstänyt Koulutuskuntayhtymä OSAO:n Taideteollisuusalan perustutkinnon sisustusalan artesaaniopiskelija Heidi Paaso-Rantala. Museo on aikaisempina vuosina tarjonnut oppilaitoksen opiskelijoille käytännöntyön harjoittelupaikkaa muun muassa rakennusrestauroinnin puolelta, mutta nyt ensimmäistä kertaa oli mahdollisuus laajentaa toimintaa myös osittain kokoelmatyön puolelle.
Kevään 2025 aikana museo toimi tavallaan asiakkaan roolissa, joka esitti toiveet huoneisiin kokoelmien tallennuspainopisteiden mukaisesti ja määritti budjetin. Museon tehtävänä oli myös tuotteiden hankinta ja itse huoneiden sisustus, tavallisista sisustustoimeksiannoista poiketen.
Paaso-Rantala ideoi ja suunnitteli huoneiden sisustuksen vuorovaikutuksessa museon ja rakennuttajien kanssa. Lisäksi hän hankki tietoa huoneisiin suunnitelluista hankinnoista — niiden suunnittelijoista, valmistusmenetelmistä, materiaaleista sekä oli tarvittaessa yhteydessä yrityksiin ja suunnittelijoihin. Opiskelijan apuna pohjoispohjalaisten suunnittelijoiden tavoittamisessa oli myös Muotoilukeskus PROTO ja PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry. Yhdistyksen tavoitteena on kehittää alueen muotoilua ja tehdä sitä tunnetuksi. Museo pyysi yhdistystä mukaan asiantuntijakumppanikseen jo ensimetreillä, kun idea museon kokoelmatiimissä asuntomessuprojektiin virisi.
Iso kiitos projektista kuuluu myös tietenkin museon kanssa yhteistyötä tekemään lähteneelle Villa Aalloksen rakennuttajapariskunnalle, jotka ovat sydämellisesti tarjonneet tulevasta kodistaan tilat yhteisen kulttuuriperinnön tallentamiseen sekä olleet museon ja opiskelijan rinnalla koko projektin ajan. Kiitokset kuuluvat lisäksi Suomen asuntomessuorganisaatiolle eli Osuuskunta Suomen Asuntomessuille, Oulun Asuntomessujen projektipäällikölle sekä useille suunnittelijoille ja yrityksille.